ART-TOUR.CZ 8/2017

ART-TOUR.CZ 8/2017

2017-08-28
Galerie Felidae, média & Tiskové zprávy

Adamov se může pochlubit první tuzemskou kočičí galerií

ART-TOUR.CZ

Pro Adamov už dávno neplatí, že jde o nudné normalizační město bez špetky invence. Přímo nad ním se tyčí rekonstruovaná Alexandrova rozhledna a v místním kostele sv. Barbory se lze kochat unikátním pozdněgotickým Světelským oltářem. A nyní se dostávají ke slovu kočky.

Od letošního srpna má Adamov na svém kontě další unikát – první kočičí galerii u nás. O její vznik se zasloužila výtvarnice Romana Štrynclová.

Kočičí galerie s názvem Felidae (kočkovití) ovládla prostor kavárny Cafe&Wine v polyfunkčním komplexu A.centrum v blízkosti železniční zastávky. V interiéru narazíte na olejomalby, grafiky a perokresby přibližně čtyřiceti koček.

Pocházejí z výtvarných kolekcí Romany Štrynclové Souhvězdí Bohumila Hrabala, ZeMěKočky, Felidae a projektu Kočka denně. Momentálně se jedná o ryze autorskou galerii, výtvarnice by však v budoucnosti dala ráda prostor i dalším umělcům.

„Prvním impulsem byla zpráva o kočičí kavárně v japonské Ósace, která otevřela v roce 2004, i když ta historicky první funguje od roku 1998 v Taiwanu. Přemýšlela jsem nad kavárnou, studovala kočky, seznamovala se s útulky i felinoterapeutkami. V roce 2013 vznikly mé první kočičí obrazy spojené s poezií. Myšlenku na kavárnu jsem opustila a uvědomila si, že je pro mne stejně nejdůležitější malování. To už zbýval ke galerii jen krůček,“ vysvětluje Romana Štrynclová.

Název Felidae je společný pro galerii i novou sérii obrazů se siluetou mírně korpulentní kočky s velkýma očima.

„Charakteristický tvar kočky jsem hledala dlouho, až mi pomohla prasklina na chodníkové dlaždici. Je to kráčející kočka, která tvarově souzní s mým logem, které používám od roku 1993,“ popisuje Romana.

Kočku zachycuje vždy ve stejné pozici, avšak v různých situacích. V obrazech se projevuje nápaditost, hravost i smysl pro humor. Kočka Felidae Na plovárně má plovací kruh s motivy koček, u Koloběžkaře najdete místo výpletu v kole kočky, Náměsíčník vzhlíží k Měsíci.

ZeMěkočky navazují na loňskou kolekci ZeMě, avšak kočky se tentokrát stávají hlavním motivem obrazů. Jde o velká plátna, na nichž Romana zvěčňuje mňoukavé mazlíčky, jež osobně zná, anebo je někde potkala a inspirovali ji – například obraz Zatoulané štěstí zvěčňuje obyvatelku útulku v Kroměříži, pro La Micinu se stala předobrazem kočičí kavárna v Kroměříži.

„Nemaluji pouze kočky, v mých kolekcích se objevují různá témata a motivy, ale je pravda, že poslední dobou se mi chce malovat jen je. Mám kočky prostě ráda a kdo propadl jejich kouzlu, tak to chápe,“ komentuje své zaměření Romana.

Milovníci koček mohou jásat. Z Brna-Židenic do Adamova-zastávky jezdí vlaky směr Česká Třebová minimálně jednou do hodiny, autem stačí nabrat směr Blansko a na místě jste za necelou půlhodinku. Do Adamova si lze udělat i příjemný cyklovýlet podél řeky Svitavy. Cafe&Wine s galerií Felidae má otevřeno denně od 9:00 do 21:00 hodin.

V blízkém okolí můžete navštívit Starou huť u Adamova, nacházející se v Josefovském údolí Křtinského potoka, nebo zříceninu Nového hradu mezi Adamovem a Blanskem. K prozkoumání láká i jeskyně Býčí skála mezi Adamovem a Křtinami.

Související články

22.KULINARIUM “Klíčky Lásky”

2015-02-17

NOČNÍ ČETBA ANEB “NÁVRAT K OVACÍM” & akvarely Monika Sedlářová – www.monikasedlarova.cz & poezie Sylva Lauerová – www.sylvalauerova.cz foto: P…

Zlatíčka

2019-12-06

kolekce: ZlatéPrase / ZlatáMatka / ČernáKočka …a také konkrétní Zlatíčka Štěstí je vzácná věc – a tak v předvánočním čase – zrodilo se ZlatéPrase So…

Romana Štrynclová připravuje „šťastnou“ aukci v Galerii Aviatik

2018-06-18

TISKOVÁ ZPRÁVA 2018.06.18 Na pomoc opuštěným kočkám pořádá výtvarnice Romana Štrynclová letos v pořadí druhou a celkově již čtrnáctou výstavu svých ob…