„I ten nejobyčejnější pokrm můžete krásně naservírovat a užít si ho“

„I ten nejobyčejnější pokrm můžete krásně naservírovat a užít si ho“

2017-02-21
média & Tiskové zprávy

TISKOVÁ ZPRÁVA 2017.02.21

Romana Štrynclová o KULINARIU:
„I ten nejobyčejnější pokrm můžete krásně naservírovat a užít si ho“

Pečená jitrnice s bramborovými plackami, konfitovaná ouška s hořčičným salátem či peciválky, to jsou jen některé delikatesy šestichodového degustačního menu, které na své jubilejní 30. KULINARIUM připravuje výtvarnice Romana Štrynclová. Večer s názvem Masopustní úterek se uskuteční v zámecké restauraci Moname v úterý 28. února od 18:30. Lákavou slavnostní tabuli doplní poetické fotoobrazy Pavi TAire a Petra Dubjaka.

„Prvotním impulsem k dnešní podobě KULINARIAse stal Facebook. Objevovaly se na něm fotky netradičních jídel s různými aranžemi. Jelikož jsem vždy vařila víceméně ráda a málokdy se držela standardních receptů, dovedlo mne to k nápadu se o své výtvory také podělit,“popisuje Romana. „Najednou jsem začala přemýšlet, co uvařím, jak bude pokrm na talíři vypadat a jak ho vyfotím,“ dodává. Na FB si založila kulinární album, zdokonalovala se v kombinacích jídel, prezentacích i jejich fotografování a od fanoušků získávala zpětnou vazbu. „Asi po roce mi Radim Kupec, tehdy majitel nekuřácké pivnice Koločava sdělil, že mé album již dlouho sleduje, a nabídl mi, jestli bych nechtěla zkusit uspořádat KULINARIUM u něj v restauraci pro více lidí. Jelikož máme spoustu společných přátel a známých, okamžitě jsme se domluvili, že gastronomické večery spojíme i s vernisážemi výstav,“ vzpomíná Romana na historicky první KULINARIUM, které se uskutečnilo 15. května 2012.

Z původních pěti se KULINARIUM menu brzy ustálilo na šesti chodech, z nichž jeden občas mívá podobu amuse bouche coby překvapení. Při skladbě menu Romana vychází z kombinace sezonních surovin, charakteristických pro dané období. Hlavní složku většinou tvoří konkrétní zelenina, která se v různých obměnách objevuje ve více chodech. Pak teprve přichází na řadu výběr masa. Hlavním vodítkem celého menu bývá často samotná výstava a osobnost výtvarníka.

„Mnohdy vybírám a kombinuji potraviny podle barev. Není to ani tak o filozofii jako o hravosti. I ten nejobyčejnější pokrm můžete krásně naservírovat a užít si ho,“vysvětluje Romana. „Velkou výzvou pro mne bylo menuna jubilejní 30. KULINARIUM, které vychází přímo na masopustní úterý. Vymyslete nevšední pojetí něčeho tak tradičního jako je zabijačka!“ podotýká s úsměvem výtvarnice. O volbě umělce však tentokrát vůbec nepochybovala. Petr Dubjak patří ke KULINARIU od prvopočátku a je jeho dvorním fotografem. Pro jubilejní gastrovečer vybral Dubjak projekt Bílá Vrána a Černý Petr, na kterém spolupracoval s Pavi TAire z Prahy, s níž ho pojí podobné tvůrčí postupy. Oba autoři vyhledávají nebo potkávají motivy na cestách z práce, do práce, na výletech, při toulání městem, na společenských akcích. Své postřehy pravidelně publikují na sociální síti Facebook, kde sklízejí okamžité reakce a komentáře.

Pavi TAire své fotografie doplňuje texty v krátkých literárních útvarech. Píše prózou i poezií, texty jsou i lyrické, založené na náladách, pocitech a dojmech. Dubjak používá motivy více technické, záměrně geometricky uspořádané, ořezané na samou podstatu. Textování promítá převážně do názvů, kam vkládá jinotaje, přesmyčky a zvláštní slovesné novotvary.

„KULINARIUM Romany Štrynclové nebývá jen o jídle. Vedle tematických chutí originální, rozmanité a nápadité kuchyně autorky jsou na něm i kulturní dobroty hostujících výtvarníků či fotografů v podobě vernisáží. Účastnil jsem se pokaždé, a tak mohu potvrdit trvale radostné prostředí. Romana nejen dobře vaří, ale také mezi hosty mile září. Každý účastník si nakonec odnáší hluboký talíř zážitků a plno inspirací i pro svoji domácnost,“ hodnotí KULINARIUM Petr Dubjak.

Není bez zajímavosti, že Romana Štrynclová degustační menu i s recepty pokrmů vždy zpracovává také graficky. Kartu s daným menu si může každý host večera odnést domů. K sérii gastronomických večerů vznikla rovněž kolekce grafik Kuliohlédnutí, přibližující témata jednotlivých KULINARIÍ i tvorbu na vernisáži přítomného výtvarníka. Soubor je momentálně k vidění v ambulanci Plastické chirurgie v Podporově ulici v Brně-Řečkovicích. Světlo světa spatřila letos v lednu na dernisáži výstavykolekce ZeMě i Romanina první olejomalba s kulinární tematikou: obraz Pažitková polívka.

Dvaadvacet KULINARIÍ se uskutečnilo v pivnici Koločava, od září 2015 projekt pokračuje s Lukášem Faltou v Zámecké restauraci Moname. „V kuchyni jsme si na sebe museli chvíli zvykat, protože mé postupy jsou mnohdy nekuchařské. Na talíře přidávám spoustu ne příliš obvyklých drobností pro umocnění chuti i potěchu oka. Ale musím s radostí říct, že nyní vše funguje skvěle. Kluci se zapojují, konzultujeme postupy i recepty a kuchaři přitom respektují, že jde o moji vizi a že poslední slovo mám já,“ uzavírá Romana, která spravuje výstavní prostory Moname jako kurátorka.

PŘEHLED KULINARIÍ 2012 – 2017

„Masopustní úterek” _  fotoobrazy Pavi TAire & Petr Dubjak / 28. 2. 2017

“…z dětství lžičku” _ ilustrace Hana Mičková, básně Blanka Fišerová / 29. 11. 2016

“Broskvová Panenka” _ obrazy Adriana Rohde Kabele / 6. 9. 2016

“Pstruh a Slunečnice” _ koláže Martin Došek / 7. 6. 2016

“Jaro s Jůlií” _ portréty Jana Bačová Kroftová / 15. 4. 2016

“Chutě Pomeranče” _ kaligrafie Nikoleta Klanicová / 1. 12. 2015

“Kočičí Svatba” _ obrazy Ivica Augustínová / 20. 10. 2015

“Ohlédnutí” _ grafiky Romana Štryncl / 8. 9. 2015

“Klíčky Lásky” _ akvarely Monika Sedlářová, básně Sylva Lauerová  / 17. 2. 2015

“Krůtobraní” _ pastely Veronika Vašková / 25. 11. 2014

“Sweet & Chilli” _ obrazy Andrej Augustín / 28. 10. 2014

“Vinná Slepice” _ obrazy Léna Brauner / 30. 9. 2014

“Ztracený Králík” _ šperky Petra Matovská / 24. 6. 2014

“Medová Emule” _ grafika Emina Budurinová / 29. 4. 2014

“Krůtí Mámení” _ deníky Helen Čubová / 25. 2. 2014

“Alla Ukrajina” _ fotografie Radim Kupec / 26. 11. 2013

“Beer & Beef” _ obrazy Petruccya / 29. 10. 2013

“Meruňka Mátová” _ fotografie Petr Dubjak / 24. 9. 2013

“černá je dobrá” _ fotografie Dan Přibáň, Trabantem po Jižní Americe / 25. 6. 2013

“Rajský Zázvor” _ obrazy MICL / 28. 5. 2013

“Mandlománie” _ fotografie Tomáš Picka / 30. 4. 2013

“rande s Řepou” _ obrazy Ivana Barazi / 26. 2. 2013

“Bažant s vůní Muškátu” _ fotografie Jan Rybář / 29. 1. 2013

“Adventní” _ obrazy Romana Štryncl / 27. 11. 2012

“nachmelená Švestka” _ pastely Veronika Vašková / 30. 10. 2012

“o Jablku” _ fotografie Jana Vaňourková / 25. 9. 2012

“když Cuketa hází očkem po Hrušce” _  fotografie Eugen Kukla / 28. 8. 2012

“dary Léta” _ obrázky dětí z MŠ při FN Brno / 31. 7. 2012

“hrátky s Rebarborou” _  fotografie Petr Dubjak / 26. 6. 2012

“večer s Mrkví” _ fotografie Petr Ivančic / 15. 5. 2012

Související články

Sýpka

2012-03-29

spolupráce na rekonstrukci sýpky v Uherském Brodě, 2011

9.KULINARIUM “rande s Řepou”

2013-02-26

& výstava obrazů Ivany Barazi _ www.aartgalery.cz foto: Tomáš Picka & Ladislav Müller, Jaroslav Paparac Rác a team kulinaria

BÁSEŇ pro VENDU PIDLO

2014-03-27

HARLEKÝN NA ŘÍMSE křest básnické sbírky Alenka Vávrová & SOUHVĚZDÍ BOHUMILA HRABALA výstava Romana Štryncl hosté: Sylva Lauerová, spisovatelka a b…